Start

Om mig

Joddling

Sångprogram

Gatumusik

Aktuellt

Fotogalleri

CV yrke

CV statist

Tillbakablick

 

 

               om mig
 

Jag heter 

Siw-Marie Andersson

Den bästa dörren är entrén till teaterns sceningång.
Den sämsta dörren är den som leder ut från teatern.

 

  Hösten 2021 fick jag återigen medverka på Kungliga Operan, denna gång i "Jolanta" av Tjajkovskij.
En mycket glad och inspirerande period där jag fick spela en blind kvinna.

 

Våren 2019 fick jag återigen jobb på Dramaten. Denna gång i pjäsen "Andante" av Lars Norén som dessutom regisserade. En underbar tid som jag saknar.

Året 2015 började med att jag fick medverka i den nyskrivna operan "Written on skin" på Kungliga Operan. Jag gjorde en stum roll som stram sjuksköterska. Det krävdes tydligen att jag stängde munnen för att få jobb där...  Sedan dess har jag  staterat i både Wagners "Nibelungens Ring" och "Manon Lescaut" av Puccini.
 

Född på Närkesslätten i en liten ort mellan Örebro och Arboga, som heter Lillkyrka.

 

 Min första scen var en stubbe ute i skogen. Min far var skogshuggare och ibland fick jag följa med honom till skogen. Under tiden han jobbade stod jag på en stubbe och sjöng Siw Malmkvist-schlagers.
 

 Jag var 4 år första gången jag sjöng inför en stor publik. Det var på en söndagsskolfest och jag sjöng "Tryggare kan ingen vara". Framför mig på scenen stod några blomsterlådor som skymde. Publiken HÖRDE mig, men dom SÅG mig inte. Alltså ville dom att jag skulle sjunga sången en gång till ståendes på en stol.

Jag vägrade!!! Söndagsskollärarinnan var smart och kom på att hon skulle försöka muta mig. Alla barnen skulle nämligen få var sin glass på avslutningsdagen och om jag då fick två stycken glassar skulle det säkert gå att få mig att sjunga en gång till. Det fungerade. Jag kan säga att det är enda gången hittills som jag har fått mitt gage höjt med 100%. Sedan dess har jag sjungit och jag kommer antagligen att fortsätta med det tills jag dör.

 Jag är utbildad sångpedagog, gått sångsolistutbildning på Musikhögskolan och Operaskolan i Stockholm. Trivs bäst då jag får göra många olika saker; spela teater, dansa, sjunga, joddla och statera.
Det är på en teaterscen jag helst av allt vill vara!

 Fått Sveriges första och enda JODDLARSTIPENDIUM från Konstnärsnämnden och JENNY LIND stipendiet 1976.

 Har staterar en hel del i olika TV-serier och filmer. Var med som "fast statist" i TV serien "Rederiet" i två och ett halvt år. Jätteroligt! Jag har också joddlat i reklamfilm för KELDA i kanal.5 
Vid några tillfällen har jag varit joddelcoach på Sveriges Radio. Nu senast i P4 och insamlingen för Världens Barn då jag lärde programledarna att joddla:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5667076

YouTube finns ett inslag från Norrlandsoperans uppsättning av Bombi Bitt och Nick Carter där jag medverkar http://www.youtube.com/watch?v=qQIFtfnw3Qc

 För att få ihop till hyran vikarierar jag på Stockholms Kulturskola i piano, sång och blockflöjt. Blockflöjt har jag spelat i Landet Runt; programmets signaturmelodi, Plättlaggen och Bjällerklang. Inspelningarna finns på YouTube http://www.youtube.com/watch?v=_hMMXasMLZ0

 I övrigt tolkar jag drömmar. Vistas gärna på tak högt över marken, likt en indian som går upp på den högsta toppen för att kunna tänka klart, se långt och kunna överblicka sin situation.

 
 

E-post: siw.marie.andersson@gmail.com   Ring 073 722 27 26


 

Webbplatsen uppdaterades söndag 30 juni 2019